bild
Jag önskar dig en god fortsättning på år 2003!!

Jul och nyårshelgerna kom med sträng kyla och halt väglag på många håll. Jag fick erfara att det finns liv och rörelse i naturen på vintrarna också för vi krockade med en älg strax innan nyår. Som väl var så slutade äventyret lyckligt utom för den stackars älgen och bilen som måste skrotas. Det gäller att inte ha för hög hastighet i älgrika områden och där det inte finns viltstängsel. Nu körde vi bara i 50km/tim men hade vi kört i 90 så hade jag inte suttit vid datorn och skrivit det här idag!

Intryckt ruta efter närkontakt med älg!


Det är bekymmersamt för djur och fåglar i den här starka kylan och all snön så de behöver vår hjälp med mat. Förutom snö och kyla så börjar naturens skafferi på att tryta. Det finns färdiga blandningar med fågelfrö att köpa och förutom frö så kan man ge dem bröd och ostbitar. Talg är omtyckt av många fåglar och ger gott om energi. Kokt potatis, russin och vad annat du kan hitta på är välkommen föda.

Nu när man bara hittar kala grenar utomhus så kan man ju ge sig själv en liten föraning om att det så småningom kommer en vår genom att låta vårens blommor blomma inne i stugvärmen. Plocka lite blåbärsris och sätt i vatten så har du snart ljusgröna blad och små rosa klockor som ger föraning om vår. Har du forsythia i din trädgård så knipsa av ett par grenar, eller varför inte en kvist av körsbärsträdet. Du kan också få nya växter på det här sättet om du efter de blommat över sätter dem i lite sandblandad jord. Sätt en plastpåse över för fuktens skull för nu på vintern är det ganska så torr luft i våra bostäder. Se bara till att du håller fuktigt i krukan så rotar de sig snart och när det är frostfritt ute så kan du plantera ut dina dina små plantor.
Barrväxterna får vi hålla ett öga på när det kommit mycket snö. De tyngs lätt ner och kan brytas, så skaka av snön från dem innan de fläks sönder. Visste du förresten att det finns en buske som blommar på bara grenar redan i januari? Den heter Vinterjasmin, är 2 meter hög och har smörgula blommor. Säkraste sättet är det att plantera den på spalje på en södervägg


Fotot är kopierat från Din Trädgård och är taget av
Karin Berglund.

Julrosen är en ört som blommar mitt i vintern. Milda vintrar kan den blomma redan i december, därav namnet julros. Är vintern hård och bistert kall så blommar den först i januari - februari. Julrosen är släkt med pionen och liksom den tycker den inte om att bli flyttad, så välj rätt plats till den från början för annars kan det ta flera år innan den blommar igen efter en flytt. Den vill ha kalkrik, kraftig och näringsrik jord, något att tänka på när man planterar den. Men vad gör man inte för att få se en växt som sticker upp sina blommor ur snön mitt i kalla vintern. Och tänk att ha turen att kunna sätta den i en vas på julbordet! Det finns många hybrider av julrosen i olika röda och gröna färger.