Ostgratinerade rotfrukter
 
  Recept för 4 pers.
  Tid 40-45 min
  varav 10 min i ugn.
  • 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 purjolök
  • 1 msk margarin
  • 1-1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl riven ost
  1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den mjuk.

  2. Skala och skiva morötter och palsternackor. Koka dem i lätt saltat vatten 10-15 min.

  3. Strimla purjolöken. Tillsätt den i morot- och palster- -nackskastrullen när 5 min återstår av koktiden.

  4. Låt rotfrukterna rinna av ordentligt och lägg dem i mitten av ett ugnssäkert fat.

  5. Låt potatisen rinna av ordentligt. Mosa den med en potatispress tillsammans med matfett. Tillsätt mjölk, salt och peppar.

  6. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt om rotfrukterna. Strö paprikapulver och sedan ost över rotfrukterna. Gratinera rätten i 250°, ca 10 min.

  7. Servera till stekt korv eller skinka eller som ensamrätt
    med en tomatsallad.

 Tips: Rätten går att göra i ordning i förväg och sedan värma
     i 225°, ca 15 min.